ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ (ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΕΤΡΕΣ)
Το σπήλαιο των Πετραλώνων βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Κατσίκα. Εκεί ανακαλύφθηκε το 1960 το κρανίο του αρχανθρώπου, του αρχαιότερου ανθρώπου στην Ευρώπη, που χρονολογείται από 200.000-700.000 χρόνια. Στο σπήλαιο βρέθηκαν επίσης ίχνη της αρχαιότερης φωτιάς που άναψε ανθρώπινο χέρι.

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Στην τρίτη, ανατολικότερη και πιο μαγευτική χερσόνησο της Χαλκιδικής, αυτή του Άθωνα, κείτεται σήμερα ολόκληρη η αγιορείτικη πολιτεία. Καλύπτει 350 τ. χλμ και είναι ο μοναδικός τόπος στην Ελλάδα εξολοκλήρου αφιερωμένος στην προσευχή και τη λατρεία του Θεού.

AΡΧΑΙΑ ΟΛΥΝΘΟΣ
Η Όλυνθος, αρχαία πόλη της Χαλκιδικής, βρίσκεται 4 χλμ από τις ακτές του Τορωναίου κόλπου κοντά στη βάση της χερσονήσου της Κασσάνδρας. Η τοποθεσία κατοικείται από τον 5ο αι. π .Χ , ενώ η ονομασία Όλυνθος σημαίνει αγριοσυκιά και είναι προελληνική. Το αρχαιολογικό μουσείο που λειτουργεί στον αρχαιολογικό χώρο δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα στους επισκέπτες για την ιστορία της πόλης.

ΑΡΧΑΙΑ ΣΚΙΩΝΗ
Η αρχαία Σκιώνη αναφέρεται ως η πρώτη αποικία νότιων Ελλήνων στην Χαλκιδική. Βρισκόταν στα νοτιοανατολικά του σημερινού χωριού Νέα Σκιώνη.Τρία χλμ κατά μήκος του δρόμου προς τη Νέα Σκιώνη βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Φανερωμένης, διακοσμημένο με τοιχογραφίες αγίων και μία εντυπωσιακή, θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Η Νέα Σκιώνη εντυπωσιάζει με τις παραλίες της και τα πεύκα που φτάνουν σχεδόν μέχρι το κύμα. Είναι ένας ήσυχος παραλιακός οικισμός που περιβάλλεται από ελαιώνες.

ΑΜΜΩΝ ΖΕΥΣ
Ένας από τους σημαντικούς ναούς της Κασσάνδρας που ανακαλύφθηκε το 1969 στο χωριό της Καλλιθέας. Αναφερόμαστε στο ιερό του Διονύσου και των Νυμφών, τμήμα του ιερού του Αμμωνα Δία(ο οποίος λατρευόταν στην περιοχή από τον 5ο αιώνα π.Χ)και η περιοχή του βωμού. Στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. κατασκευάστηκε μεγάλος ναός δωρικού ρυθμού προς τιμή του Άμμωνα Δία.

ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΕΣ
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Κασσάνδρα ήταν η γη των Τιτάνων .Κατά τη διάρκεια της τιτανομαχίας ,οι Τιτάνες προσπαθούσαν να κυβερνήσουν τον κόσμο και ξεκίνησαν πόλεμο με τους θεούς του Ολύμπου. Οι Τιτάνες έριχναν τεράστιους βράχους στον Όλυμπο ενώ ο Δίας απαντούσε με κεραυνούς προς τη γη. Ο πόλεμος διήρκησε για πολλές εκατοντάδες χρόνια και έλαβε τέλος με τη βοήθεια του Ηρακλή που σκότωσε τον Αλκυώνα ,τον πρώτο Τιτάνα , γιο του Ουρανού και της Γης, οδηγώντας τους θεούς του Ολύμπου σε νίκη.